Home » Blog » Zelfliefde » Alleen je eigen ballen hooghouden

Alleen je eigen ballen hooghouden

door | 10 mei, 2022 | Zelfliefde

Oudste dochters hebben veel kwaliteiten. Eén daarvan is dat ze vaak heel goed zien en weten wat er gedaan moet worden. Hup, schouders eronder, dit doen we even. Op zich een mooie kwaliteit, want het maakt dat oudste dochters resultaat gericht zijn en succesvol zijn in wat ze doen.

Het heeft ook een keerzijde, namelijk dat je als oudste dochter meer verantwoordelijkheid op je schouders neemt dan nodig is. Dit kan resulteren in nauwelijks nog toekomen aan je eigen taken of doen waar jij blij van word. Je kunt een gebrek aan energie ervaren, het gevoel hebben dat jij altijd alle ballen hoog moet houden en jij de enige bent die het doet. Langzaamaan raak je steeds verder verwijderd van wie jij in de kern bent en hoe jij je leven wil leven.

Mij overkwam het laatst nog, op een bijscholingsdag op de plek waar ik twee jaar een systemische opleiding heb gevolgd. Ik liep de ruimte binnen en overzag direct dat er te weinig stoelen in de kring stonden. Mijn hoofd ging aan. “Waarom zou dit zijn, heeft het te maken met de huidige maatregelen, hebben ze dit verkeerd ingeschat, waren ze nog niet klaar?” Ik was ook al bezig met een oplossing; “Wat als ik het even doe?”. Gelukkig had ik toen een helder moment. Ik realiseerde mij dat ik iets wilde gaan oplossen wat helemaal niet mijn verantwoordelijkheid was.

Herkenbaar? Voor mij wel. Dit is iets wat ik jaren heb gedaan. Zowel in mijn privéleven als in mijn werk. Ik kwam steeds minder toe aan wat wel mijn verantwoordelijkheid was. Er was een tijd dat ik hier echt op leeg liep. Gelukkig heb ik toen de keus gemaakt dat het anders mocht. Ik heb de jaren die volgden hier veel in geleerd. Nu ben ik me er sneller van bewust als ik in gaten stap die niet bij mij horen. Ik ben dan dus ook op een stoel gaan zitten die goed voelde en heb nog een fijn gesprek gevoerd met degene naast mij. En die stoelen… dat is helemaal goed gekomen.

Mocht je nu voelen dat je dit patroon maar als te goed zelf ook kent, weet dan dat het anders kan. Weet dat ook jij een leven kan hebben waarin je alleen maar die ballen hoog houdt en in die gaten stapt die voor jou zijn, die jij kiest. En weet ook dat je die stap niet alleen hoeft te maken.

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin